donderdag 9 december 2010

Spraakverwarring in Chrome webwinkel

Links in dit artikel kunnen alleen in Chrome browser worden geopend

Met de lancering van Chrome OS en de Chrome webwinkel (webstore) blijkt er veel verwarring te bestaan over verschillende soorten toepassingen die geïnstalleerd kunnen worden. Welke soorten Apps zijn er en wat is precies het verschil met Extensies en Plug-ins?

Apps
Er zijn twee soorten Apps. Hosted Apps en Packaged Apps.

Hosted apps
Gehoste Apps zijn eigenlijk gewoon links naar websites. U weet dat u met een hosted App te maken heeft als het een webadres in de URL balk weergeeft. Wat is het verschil en toegevoegde waarde t.o.v. een gewone bookmark of link naar zo'n website? Dat zit hem in de toepassing van HTML 5. Die maakt het mogelijk dat websites App-achtige interfaces krijgen en zelfs offline toepassing kunnen krijgen, gekoppeld aan inloggegevens van de gebruiker. Hosted Apps zijn gekoppeld aan een account en kunnen in principe vanuit verschillende browsers worden benaderd.


Voorbeeld van een Hosted app:
New York Times: gekoppeld aan een account kunt u uw voorkeuren instellen welk nieuws u wilt en hoe de krant wordt weergegeven.


Packaged apps
Dit zijn Apps die een tab openen zonder URL die draait als een lokale toepassing binnen de browser. Deze Apps kunnen alleen worden geopend in de browser waarin ze geïnstalleerd zijn.

Voorbeeld van een packaged App
Tweetdeck opent een nieuwe tab zonder URL die streams toont van Twitter, Facebook, Foursquare en Google Buzz.

Extensies en Plug-ins
In Chrome extensies en in Firefox plug-ins voegen functionaliteit toe aan de browser en werken binnen andere webpagina's.

Voorbeelden van Extensies:
Met Shareaholic kunt u de webpagina waar u bent snel delen via e-mail, Twitter, Facebook etc.
Met Note AnyWhere kun je notities op elke willekeurige website plakken in de vorm van de Post-It notities (zie foto)

Verwarring gevolg van overgang naar HTML 5
De verwarring die op dit moment aan het ontstaan is, is ongetwijfeld te wijten aan de overgangsfase naar HTML 5 waarin we nu verkeren. Met HTML 5 zullen webpagina's zich steeds meer gaan gedragen als applicaties waardoor het verschil tussen lokale toepassingen en webpagina's vervaagt. Uiteindelijk, zo is de verwachting, zullen lokale toepassingen gaandeweg verdwijnen en zal alles zich op het web gaan afspelen.




Gerelateerde artikelen
Chrome OS V0 ziet daglicht

0 reacties:

Een reactie posten