zondag 19 december 2010

Google Shared Spaces: 2e kans voor Wave gadgets

Vorig jaar om deze tijd waren early adopters nog volop met Google Wave aan het experimenteren. Men was het al snel eens met elkaar dat het veel te ingewikkeld was en  mensen haakten bij bosjes af. Een half jaar later kondigde Google het einde van het project aan. Maar - zo blijkt nu - de Gadgets die in Wave konden worden gebruikt krijgen nu een tweede kans in "Shared Spaces" zodat we deze kerstvakantie toch weer een beetje een Wave gevoel kunnen krijgen.




Hoe werkt het?

Shared Spaces maakt het mogelijk om gemakkelijk een webpagina (Space) te creĆ«ren waarop mensen aan de hand van een Gadget iets met elkaar kunnen delen. Deelnemers die op de pagina ingelogd zijn kunnen elkaars foto/avatar zien en met elkaar chatten. Als je naar Shared Spaces gaat kun je op dit moment kiezen uit 18 gadgets, bijvoorbeeld een Yes/No/Maybe of een Map gadget. Het aantal gadgets zal naar verwachting heel snel groeien omdat iedereen ze zelf kan ontwikkelen en indienen.

Nadat je een gadget hebt gekozen wordt een Space met een eigen verkorte URL aangemaakt die je vervolgens aan mensen kunt emailen of kunt delen via Twitter, Facebook, Buzz etc. Iedereen in het bezit van deze URL kan vervolgens naar de Space gaan en de gadget bekijken. Om bij te dragen of te kunnen chatten moeten ze inloggen met een Google, Twitter of Yahoo! account. Het is Google Wave zonder de ingewikkelde interface en de noodzaak een apart account aan te maken.

Eerste indruk

Het is nog veel te vroeg om te beoordelen of Shared Spaces gaat werken, maar ik geef het een goede kans. In tegenstelling tot de gecompliceerde Wave omgeving zijn Shared Spaces simpele kleine applicaties (gadgets) die voor iedereen toegankelijk zijn met een simpele link naar een webpagina. Geen gedoe met account aanmaken en een ingewikkelde interface leren kennen. Doordat iedereen met de beschibare API gadgets kan ontwikkelen verwacht ik dat er in korte tijd heel veel beschikbaar zullen komen.

0 reacties:

Een reactie posten