dinsdag 19 april 2011

OpenBuildings biedt architectuur database

Hoe vind je informatie over een mooi gebouw waar je tegenaan loopt? Wie is de architect? Wat is er over het gebouw bekend en zijn er publicaties te vinden? De wereld staat vol interessante gebouwen maar waar vind je ze online? Het antwoord is OpenBuildings, als website of als app op de iPhone en (binnenkort) je Android telefoon.



OpenBuildings is een online database van gebouwen over de hele wereld. Op dit moment hebben ze zo'n 40.000 gebouwen in hun archief, een aantal dat dagelijks in hoog tempo groeit. Oprichters zijn een groep Londense architecten/studenten. Onder de snel groeiende groep bezoekers van de site bevinden zich vooral studenten, architecten, bouwkundigen en architectuurliefhebbers.

Zoals bij een architectuur site te verwachten valt ligt op de homepage de nadruk vooral op het visuele. Maar als je doorklikt op een specifiek gebouw waar je in geïnteresseerd bent, dan borrelt er een schat aan informatie naar boven. Informatie over de constructie, de architect, locatie, materiaalgebruik etc. De site biedt architecten een prachtige etalage voor hun werk, maar (geregistreerde) gebruikers worden ook nadrukkelijk uitgenodigd om informatie en opmerkingen aan de database toe te voegen. Het beste van de site zit in de krachtige zoekfunctie. Je kunt zoeken op type gebouwen, tijdsperiode, locatie, architect etc.

Belangrijke vraag bij iedere nieuwe (gratis) service of website is altijd hoe ze er geld mee denken te gaan verdienen, met andere woorden: zullen ze in staat zijn het op langere termijn vol te houden? Voorlopig kunnen ze in ieder geval even vooruit met een investering van $2 miljoen van een tweetal investeringsmaatschappijen. Het verdienmodel van OpenBuildings op langere termijn lijkt te bestaan uit het aanbieden van bedrijfsprofielen die bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan specifieke gebouwen uit de database.

Het doel van OpenBuildings is het delen van architectonische informatie en het creëren van een "hub" voor gelijkgestemden die met elkaar van gedachten kunnen wisselen over hun interesse. De meer dan 40.000 gebouwen in de database worden ingebracht door enerzijds gebruikers en anderzijds door zoekrobots die het web afspeuren naar beschikbare informatie over gebouwen. Volgens mede-oprichter Adel Zakout wordt er nog volop gewerkt aan een goede manier om gebouwen te vinden en te labelen vanuit bestaande beschikbare informatie op het web.

Met de inmiddels meer dan 250.000 keer gedownloade iPhone app en de binnenkort te verschijnen Android app kunnen gebruikers alle informatie van de site vinden terwijl ze onderweg zijn.

0 reacties:

Een reactie posten