dinsdag 24 mei 2011

Hoe veilig is Google Apps?

Google Apps is veiliger dan traditionele systemen
U zet uw geld toch ook liever op de bank dan dat u het in een oude matras verstopt? Dat is het belangrijkste argument van Eran Feigenbaum, directeur beveiliging van Google Apps als het gaat om de veiligheid van gebruikersdata bij Google in vergelijking met traditionele systemen met lokale software-installatie en dataopslag.



De argumenten op een rijtje
  • Data opgeslagen in "The Cloud" op superbeveiligde Google servers is stukken veiliger dan op lokale servers, simpelweg omdat Google vanwege schaalvoordeel daar meer middelen en menskracht voor heeft.
  • Doordat Cloud computing offline opslag en bewerking bijna geheel overbodig maakt hoeven gebruikers de data niet langer lokaal op te slaan op hun laptops, dataschijven of USB sticks die gestolen of verloren worden. Volgens Feigenbaum wordt 60% van bedrijfsdata in een traditionele omgeving ergens lokaal onbeschermd opgeslagen. Met Google Apps is dit niet nodig omdat de data altijd beschikbaar is via het internet.
  • Doordat in een organisatie veel besturingssystemen en applicaties door elkaar worden gebruikt, vaak ook nog met verschillende software versies is het bijna ondoenlijk voor de IT afdeling om alles up-to-date te houden. Gemiddeld duurt het in een bedrijf/organisatie 25-60 dagen voordat beschikbare software beveiligingsupdates (patches) bij iedereen zijn doorgevoerd. Met Google Apps speelt dit niet omdat de software niet lokaal wordt geïnstalleerd en centraal up-to-date wordt gehouden.
  • Data van Google Apps gebruikers wordt in kleine stukjes (chunks) geknipt en versleuteld opgeslagen met willekeurige bestandsnamen in verschillende data centra over de gehele wereld. Deze stukjes data staan opgeslagen tussen de data van andere gebruikers en die van Google zelf. Zoeken naar concrete informatie van bedrijven of gebruikers is dus letterlijk als het zoeken naar hele kleine onherkenbare speldjes in heel veel verschillende  hooibergen.


Download of bekijk Google security white paper hier

Zie ook:
ADSMG Blog: Google Apps en de Wet Bescherming Persoonsgegevens
Google Enterprise Blog: Google Apps krijgt ISO 27001 certifikaat

0 reacties:

Een reactie posten